Nový extrakorporálny prístroj v Prešove

29.10.2009 Prešov

V pondelok, 2. novembra 2009 Klinika urológie FNsP J. A. Reimana Prešove zaháji slávnostným prestrihnutím pásky prevádzku extrakorporálneho prístroja.
Ide o absolútne najmodernejší prístroj – najnovšiu verziu litotryptora ( po slovensky drvič kameňov), tzv. štvrtej generácie.
Podstatou fungovania prístroja je drvenie kameňa pomocou tzv. rázových vĺn ( nejde o laser). Sú to akustické vlny, generované v špeciálnej hlavici. Vlny sú smerované do ohniska – v tomto prípade kamienka, ktorý môže byť v obličke, v močovode- v hornom aj v dolnom, v močovom mechúre... Pri staršom prístroji bolo zameriavanie komplikované, zaznamenali sme istý diskomfort pacienta (nepohodlná poloha pacienta, pomerne bolestivý zákrok i keď v analgézii ).
Nový litotryptor umožňuje najmodernejší spôsob zameriavania, tzv. IN LINE. Tam, kde sa pozerá röntgen, tam sa nastaví aj liečebná hlavica prístroja, zameranie je presné , ľahké, rýchle (predtým zameranie trvalo hodinu, aj hodinu a pol, teraz je to minútová záležitosť). Moderný prístroj je vybavený automatickým zameriavaním, prístroj má veľmi kvalitné parametre a zároveň má kvalitnú rázovú vlnu. Zákrok je maximálne pohodlný pre pacienta, ktorý leží na mäkkom lôžku.
Operatér, lekár, vykonávajúci zákrok sa dotkne displeja obrazovky, keď si pomocou röntgenu pozrie miesto, ktoré treba liečiť, identifikuje kameň, prístroj rýchlo zmeria jeho súradnice v troch rovinách, vypočíta presne polohu kamienka v 3D obraze. Všetky parametre prístroja sa automaticky nastavia tak ako treba a na základe kvalitných a presných informácií sa zabezpečuje lepší spôsob liečby.
Prínos je aj v audiovizuálnej komunikácii lekár – pacient. Pacienta sleduje lekár cez ochranné sklo a komunikuje s ním prostredníctvom mikrofónu v miestnosti, kde je umiestnený litotryptor . Výkon je možné kedykoľvek zastaviť, znížiť intenzitu zvukových vĺn, znížiť frekvenciu drvenia...

„Máme za sebou dobré skúsenosti už s viac než 40 pacientmi. Prišli k nám aj takí, u ktorých predchádzajúca liečba na inom pracovisku nebola úspešná. Napr. pomerne obéznej pacientke, ktorá mala za sebou 6 zákrokov a kameň sa ani nepohol, u nás, vďaka modernému prístroju, lekári pomohli veľmi rýchlo, kameň bol bez komplikácií rozdrvený, “ hodnotí prednosta kliniky urológie Ivan Minčík.

Polyfunkčnosť prístroja – na prístroji možno drviť kamene. Zároveň je tu možnosť zmeniť prístroj na operačný stôl, dá sa nastaviť výška, poloha pacienta. Môžu sa na ňom robiť operácie prostaty, endoskopické i laserové, perkutánna chirurgia obličky, diagnostické zákroky – RTG močových ciest. Prístroj však môžu využiť aj gynekológovia i ortopédi, ktorí s jeho pomocou môžu diagnostikovať určité ochorenia.
Prístroj zabezpečuje veľmi kvalitnú archiváciu údajov, ktoré sa týkajú každého konkrétneho pacienta. Disponuje veľkou pamäťovou kapacitou a je možné všetky RTG snímky odoslať do centrálnej pamäte, ktorá je v nemocnici. Keď pacient príde kedykoľvek na kontrolu, môže lekár pohotovo pracovať, porovnávať , skontrolovať jeho záznamy. Lekárovi to umožňuje skrátiť a zjednodušiť hľadanie potrebnej zdravotnej dokumentácie.

Prednosta Kliniky urológie FNsP J. A. Reimana Prešov, h. Doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD. si nový prístroj pochvaľuje: „Pracujem tu už 30 rokov a musím povedať , že v začiatkoch sa kamienky operovali chirurgicky, bolo to komplikované, v mnohých prípadoch išlo o reoperácie, boli to aj vážne až život ohrozujúce zákroky. V súčasnosti už drvíme kamene modernou technikou a najnovší prístroj umožňuje v tomto smere komfort pre pacienta a zároveň i pre lekára. “

Klinika urológie je perspektívne pracovisko, ktoré pritiahlo i viacero mladých nadaných lekárov, momentálne je špičkovo prístrojovo vybavené tak, že sa môže porovnávať s kvalitnými európskymi pracoviskami. Zároveň spĺňa aj estetické kvality. Zrekonštruovaný urologický trakt je moderný, čistý, klimatizovaný, ergonomicky usporiadaný, jednotlivé miestnosti na seba logicky nadväzujú, logisticky je upravený tak, aby bol zabezpečený komfort pre pacienta i pre zdravotnícky personál.

Zároveň v tento deň riaditeľka nemocnice MUDr. Monika Pažinková prevezme slávnostne Certifikáty systému manažérstva kvality a environmentu.
V dňoch 20. - 21. apríla 2009 bol vo FNsP J. A. Reimana Prešov boli vykonané: druhý kontrolný audit v rámci systému manažérstva kvality EN ISO 9001:2000 a certifikačný audit zameraný na systém environmentálneho manažérstva, ktorý vyhovel požiadavkám normy EN ISO 14001:2004. Úspešným zavŕšením auditov sme dosiahli integrovaný systém riadenia v rámci noriem EN ISO 9001:2000 a EN ISO 14001:2004. Pre pacientov, zamestnancov a našich obchodných a iných partnerov je certifikát kvality dôkazom, že FNsP J. A. Reimana Prešov je schopná dlhodobo poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť a služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti spĺňajúce náročné kritériá celosvetovo uznávaného štandardu ISO.

Mgr. Drahoslava Skopárová
hovorkyňa FNsP J. A. Reimana Prešov
 

Vyberte región